HU EN
FőoldalMúzeumpedagógiaFoglalkozások

Foglalkozások

Kedves Óvodapedagógusok, Pedagógusok, Múzeumbarátok!

 

A múzeumok jelentős szerepet tölthetnek be a gyermekek tudásának rendszerezésében, a meglévő tudás mozgósításában és új ismeretekkel való kiegészítésében. A Déri Múzeum két tagintézménye, a Debreceni Irodalom Háza és a Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás múzeumpedagógusaként arra törekszem, hogy változatos módszertani eszközök alkalmazásával tartalmas, fejlesztő kikapcsolódási lehetőséget nyújtsak gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Hiszek abban, hogy kortól függetlenül mindenkiben ott lapul a Homo Ludens, a játékos ember. Foglalkozásaim alapja a játék, mert az így szerzett tudás élményhez kötődik, ezért tartósan megmarad. 

Bízom benne, hogy egy-egy program, vagy foglalkozás alkalmával személyesen is megismerkedhetünk. 


Üdvözlettel:

Aranyi Fruzsina
múzeumpedagógus és oktatáskutató

 

 

Bejelentkezési tudnivalók: 

 

A foglalkozásokra Aranyi Fruzsina múzeumpedagógusnál lehet bejelentkezni az aranyi.fruzsina@derimuzeum.hu e-mail címen vagy a +36 (20) 259-5390-es telefonszámon. 
A múzeumpedagógiai foglalkozások időtartama 45–60 perc. 
A foglalkozások időpontja kedd–péntek: 10.00–16.00 Az utolsó foglalkozás kezdési időpontja: 15.00. 
Foglalkozások helyszíne: a Debreceni Irodalom Háza és a Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás 4026 Debrecen, Péterfia u. 28. (A Debrecen Pláza mellett). Megközelíthetőség: 1-es és 2-es villamos Kálvin tér megállóhely. 
A foglalkozások ára iskolásoknak 400 Ft/fő, óvodásoknak 300 Ft/fő. 
Kérjük, hogy a foglalkozásokra a kívánt időpont előtt minimum 1 héttel korábban jelentkezzenek be. Számlaigényüket a bejelentkezés során előre jelezzék! Kérjük, hogy késés esetén értesítsenek. 
Az egyéni igényekhez lehetőségeinkhez mérten tudunk igazodni a programok során.

 

 

 

 

Bac Ilus – nagycsoportos óvodásoknak 

A foglalkozás során megismerjük Bac Ilust a sokat betegeskedő kislányt, akit egy makacs náthából próbálunk kigyógyítani gyógyfüvek segítségével. S míg rajta segítünk, a gyógyítás alapjaival is megismerkedünk. 
A foglalkozás a gyermekek természetes érdeklődésére, mint életkori sajátosságra építve, olyan változatos tevékenységeket biztosít, melyek révén további tapasztalatokat szerezhetnek a gyógyításról és a segítségnyújtásról. A foglalkozás célja az érzékenyítés.

 

Képek a foglalkozásról

 

 

 

 

Keszekusza mese: A második gubanc – 3–8. osztályosoknak

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Mesés (B)irodalom, s ennek a birodalomnak a szívében feküdt a Mesetisztás. Ha tudni szeretnéd, mi történik a retró mesék hőseivel miután beléptek a Mesetisztásra, hozz magaddal okostelefont QR-kódolvasó applikációval, és vegyél részt egy múzeumi nyomozásban a Tv Macival, Mirr-Murral, Gombóc Artúrral és társaival a Debreceni Irodalom Háza udvarán és a Mesés (B)irodalom virtuális kiállítás oldalán egyaránt.

Célunk a gyermekek meglévő ismereteinek rendszerezése, bővítése, és a kognitív képességek fejlesztésén túl az anyanyelvi kommunikáció, a kulturális- és a digitális kompetencia területek fejlesztése.

 

 

 

 

 

Csokonai retrospektív – 3–8. osztályosoknak

Az irodalomban a retrospektív elbeszélés nem időrendi sorrendben mondja el az eseményeket, hanem időnként visszaugrik a múltba. A foglalkozás alatt kreatív feladatok során át retrospektív módon dolgozzuk fel Csokonai Vitéz Mihály életét.
A foglalkozás az iskolai tananyag kiegészítéseként, vagy új ismeret közlő óraként is kérhető. Az anyanyelvi kommunikáció, a tanulás tanulása és a kulturális kompetencia területeket fejleszti. 

 

Képek a foglalkozásról

 

 

 

 

Játsszunk forradalmat! – 3–8. osztályosoknak

Légy te is a márciusi ifjak egyike, és próbálj magad köré gyűjteni minél többeket! Egy játékos foglalkozás keretében ha ügyes vagy, megszerezheted a titokzatos aktatáska nyitókódját, és megtudhatod mi lapul benne miközben részese lehetsz a március 15-ei forgatagnak.
A foglalkozás irodalmi megközelítésből dolgozza fel 1848. március 15-e eseményeit miközben az anyanyelvi kommunikáció, a tanulás tanulása és a kulturális kompetencia területeket fejleszti. 

 

Képek a foglalkozásról

 

 

 

  

 A galléros felöltő – felső tagozatos általános iskolásoknak és gimnazistáknak

Mély fájdalommal tudatom mindent nemes szívű emberbaráttal, hogy galléros felöltőm hosszas, kéthónapnyi kifizetetlenség után zsebében egy kéziratommal ismeretlen, jobb hazába költözött. Semmi sem képes bánatomat enyhíteni, mert első verseskötetemet a kézirat hiányában nem tudom sajtó alá rendezni. Arra kérem a Debreczeni Reggeli Újság olvasóit, hogy legyenek segítségemre a felöltő kézre kerítésében.
Pályája kezdetén Ady Endre két évet töltött Debrecenben. A nyomozás játékkártyái és a múzeumban kialakított játéktér Ady Endre debreceni kötődését mutatja be, azokat a helyszíneket és személyeket, amik és akik fontos szerepet játszottak a költő életében. A foglalkozás a tananyagot kiegészítve új ismeretekkel gazdagítja a diákokat. Célunk a gyermekek ismereteinek bővítésén és a kognitív képességek fejlesztésén túl az anyanyelvi kommunikáció és a kulturális kompetencia területek fejlesztése.

 

Képek a foglalkozásról

 

Kövessen minket:

YouTube
Feliratkozás hírlevélre
Debreceni Irodalom Háza - Minden jog fenntartva © 2020
Debrecen, Péterfia u. 28.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!azahmoladori!kukac!azahmoladori">E-mail: uh!pont!azahmoladori!kukac!azahmoladori
készítette: WebDeb.hu