HU EN
FőoldalHírekMesélő tárgyak - Csokonai és Debrecen

Mesélő tárgyak - Csokonai és Debrecen

Mesélő tárgyak - Csokonai és Debrecen
A Déri Múzeum állandó kiállításának irodalmi kertjébe kalauzoljuk Látogatóinkat. E hely a városi polgárság önszerveződésének azokat a tereit szimbolizálja, amelyeket a felvilágosodás korának legnagyobb magyar költője, Csokonai Vitéz Mihály emlékezete kapcsol össze.

Az egykor a Déri Múzeum helyén található Füvészkert megalapításának gondolata annak a baráti körnek köszönhető, amelynek Fazekas Mihály, Diószegi Sámuel, Földi János, Szentgyörgyi József mellett Csokonai is tagja volt. Az aktívan kertészkedő és botanizáló társaság munkájának eredménye az 1807-ben megjelent Debreceni Füvészkönyv, amely a növények népi és tudományos elnevezése mellett számos újonnan kitalált, azóta meghonosodott nevet is tartalmaz. A növény- és szógyűjtéshez a kertet végső menedéknek tekintő Csokonai is hozzájárult, aki ekkor írt verseiben a szemlélődő életforma eszményét hirdette.  

 

A Kollégium és a Nagytemplom között ma is megtalálható Emlékkert a hivatalos Csokonai-kultusz működtetésének tere. A debreceni polgárság, a 19. század végén, felismerve a költőben a város és a nemzet „nagy emberét”, spontán mozgalmat indított szobrának felállítására, majd egyesületet hozott létre a leendő szobor helyének parkosítására, s ott további szobrok elhelyezésére. A tárlóban és az üvegházi falon az Emlékkert Társulat működésének dokumentumai, jegyzőkönyve láthatók. Így többek között Izsó Miklós levele is, melyet Csanak Józsefhez írt. Az alkotó akkor írta sorait, amikor 1865-ben Debrecenbe indult, hogy több mint fél évre ideköltözve, elkészítse a Csokonai-szobor nagymintáját, s ehhez műterem biztosítását kéri a szobrot megrendelő Emlékkert Társulattól. A művész és megrendelői között fennálló, kezdetben szívélyes viszonyt azonban a munka során annyi érdekellentét mérgezte, hogy a szoboravatáson végül sem a mű kezdeményezője, az akkorra lemondott társulati elnök, Csanak József, sem maga Izsó nem jelent meg. 

 

Narrátor: Dallos-Nagy Krisztina 

A videót készítette: Ősz Attila

 

Teszt jobb oldali tartalom

Teszt jobb oldali tartalom Teszt jobb oldali tartalom Teszt jobb oldali tartalom Teszt jobb oldali tartalom Teszt jobb oldali tartalom Teszt jobb oldali tartalom Teszt jobb oldali tartalom

2020. április 24.

Kövessen minket:

YouTube
Feliratkozás hírlevélre
Debreceni Irodalom Háza - Minden jog fenntartva © 2020
Debrecen, Péterfia u. 28.
Tel.: +36 (52) 322-207
href="mailto:uh!pont!azahmoladori!kukac!azahmoladori">E-mail: uh!pont!azahmoladori!kukac!azahmoladori
készítette: WebDeb.hu